
Care sunt beneficiile mentale ale sportului
Deja cunosti beneficiile fizice ale antrenamentelor si sportului – controlul greutatii, cresterea energiei, scaderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de imbolnavire si multe altele. Dar stiai si ce beneficii mentale poate avea sportul asupra vietii tale?
Exercitiile fizice reduc atat simptomele depresiei, cat si ale anxietatii. Activitatea fizica creste nivelul de endorfine, substanta chimica a corpului produsa de creier si maduva spinarii, responsabila cu producerea sentimentelor de fericire si euforie. Este recomandat sa faci miscare de cateva ori pe saptamana, pentru rezultate optime.
Un alt beneficiu mental al sportului este reducerea nivelului de stres – inamicul unui stil de viata aglomerat si haotic. Exercitiile fizice produc, prin accelerarea ritmului cardiac, neurohormoni precum norepinefrina, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit, la relaxare, si te ajuta sa te deconectezi de la evenimentele stresante din viata ta. Exercitiile fizice forteaza, de asemenea, sistemele nervoase sa comunice intre ele, imbunatatind capacitatea generala a corpului de a raspunde la stres.
Bineinteles, un antrenament continuu si eficient aduce si rezultate fizice de care te vei bucura. De la imbunatatirea rezistentei, pierderea kilogramelor in plus, cresterea tonusului muscular, totul se datoreaza sportului. Toate aceste ajuta la imbunatatirea stimei de sine si a increderii in fortele proprii. De multe ori, acest lucru se intampla fara sa-ti dai seama. Dintr-o data realizezi ca in sfarsit iti vine perfect perechea ta preferata de blugi – si nu exista o fericire mai mare decat asta!
Daca ai probleme cu somnul, sportul si un stil de viata activ te pot ajuta si in acest sens. Activitatea fizica creste temperatura corpului, ceea ce poate avea efecte calmante asupra mintii. Exercitiile fizice ajuta la reglarea ritmului circadian, sistemul care controleaza cand ne simtim obositi si cand ne simtim in alerta. Astfel vei observa ca adormi mai rapid, fara sa te preocupe prea multe ganduri inainte sa adormi. Atentie! Nu se recomanda sa faci exercitii aproape de ora de culcare!
Exercitiile cardiovasculare creeaza noi celule ale creierului – un proces numit neurogeneza – si imbunatateste performanta generala a creierului. De asemenea, previne pierderea memoriei prin intarirea hipocampului, partea creierului responsabila cu memoria si invatarea. Activitatea fizica stimuleaza si creativitatea si energia mentala. Deci, daca ai nevoie de inspiratie, cel mai bine ar fi sa te apuci acum de putina miscare!
Imi plac informatiile oferite de voi si vreau sa va multumesc pe aceasta tema.